sağtık

444 9 CEM YILMAZ

Hayatta hayran olduğum tek şey vardır o da zeka.Ne çocukluğumda ne de ilk ergenliğimde,hiç kimseye hayranlık duymadım,odamın duvarlarına ya da defterlerime kimsenin resimlerini kesip yapıştırmadım.İçten içe hayranlık duyduğum iki kişi vardı hep,biri Fatih Sultan Mehmet,küçük yaşta böyle bir zekayla Bizans'ı fethedebildiği için,bir diğeri de Atatürk idi.Onun gerekçesini saymaya bile hacet yok. Büyüdükçe de bu hiç değişmedi,sadece zekaya hayranlık duydum hatta tapınma derecesinde.Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık'ını okuduğumda ,zekaya olan hayranlığım iyice törpülendi. Sonrasında da büyük düşünce adamları,önemli sanatçılar falan bu zeka kervanına katıldılar benim dağarcığım içinde. Şimdilerde ise zekasına hayran olduğum bir başka sanatçı ise Cem Yılmaz.Evet sanatçı diyorum çünkü ben ona karikatürist olduğu zamanlarda da hayrandım.Mizah bir sanattır benim gözümde. Bizi güldürüyor,çok komik adam falan gibi sığ bir hayranlık değil,direkt zekasına hayranım. Şu son reklamda,444 9 ALİ 'li Türk Telekom reklamında yine zekasını konuşturdu.Çünkü adamın hayata bir karikatürist gözlüğünden bakma yeteneği var.Zekan yoksa mizah yapamazsın,ancak taklit ile güldürürsün. Taklit de bir yetenektir tamam ancak gücünü aslının yeteneğinden alır.Taklit edilen orijinal komikse zaten taklit de otomatikman komik olur yani. Zekan yoksa osuran kıllı tiplere gülersin zekan varsa gülmekten osurtanlara... En basidi,A.R.O.G'daki bir karikatür sahnesi.Sahada Roberto Carlos tiplemesi bir futbolcu var ve diyorlar ki adam süper iyi oyuncu,on kişi zor tutuyor.Sonraki sahnede bakıyoruz adamı on kişi iplerle bağlamış tutmaya çalışıyor.Bunu al,karikatür olarak çiz,koy Leman'a yine komik. Filmin tamamındaki tüm esprileri yakalayabilmeniz için en az iki hatta üç kez izlemeniz gerek o kadar ince ve o kadar zeki espriler var ki anıra anıra güldüğünüz bir sahne yüzünden bir sonraki epriyi kaçırmış olduğunuzu ancak ikinci üçüncü izlemenizde farkediyorsunuz. Son reklamda bu " kaça bastınız" cümlesine,burnunu mandal takıp çıkarttığı harika dış sese her seferinde gülebiliyorum. Çünkü komik,çünkü basit ama farkedilmemiş ayrıntılar.Komik olduğunu O farkettiriyor. Çünkü geyik yaparken güldüklerini alıp sunuyor ve herkesin geyiği oluyor.Gülmek nedir zaten hiç beklemediğin şeyi bir anda karşında görüp onun komik tarafını yakalayabilmek değil mi? Kıllı maganda herifler geyirir,bağırır,çağırır,osurur,adam döver!Herkesin o tipten umduğu,beklediği bir şey zaten,nesi komik nesi sürpriz bilmem... Dörtbuçuk milyon insan gülüyor diye onun komik olması gerekmiyor,o dörtbuçuk milyon insana mizah ve okuyarak kendini geliştirme imkanı tanımayan eğitim sistemine gülmek daha gerçekçi bence. Ne demiş ünlü düşünür Cem YILMAZ "Eğitim Şart!"

5 yorum:

  1. Valla sana katılıyorum bu konuda,o adamın bütün espririlerinde,gizli mesajlar var ve bunların hepside yine espirirnin parçası mesela o çitos reklamında janjanlı kagıt lafı,yakalandıgında egitim şart mesajı,ne bileyim daha neler neler güzel bir konuya değinmişsin.

    YanıtlaSil
  2. Canım tulişim özledim. Yine her zamanki gibi harika bir yazı. Bende bir Cem Yılmaz hayranı olarak yazını büyük bir zevkle okudum. Yazdıklarının her satırına katılıyorum. Zeka şart:)))) Öpüyorum. Umarım herşey yolundadır. Lereenim.

    YanıtlaSil
  3. Bu arada 5 mart benim doğum günüm ve bu yazını tamda doğum günümde yazmışsın:))) Hoş bir sürpriz oldu:))

    YanıtlaSil
  4. CANIM LEREENİM...İYİ Kİ DOĞMUŞSUN MİNELERİN GÜZELİ...İYİ Kİ VARSIN,SENİ ÖZLEDİM BENİ TAKİP ETMEYE DEVAM ET.

    YanıtlaSil
  5. Walla teyze son 1haftadır blogunun takipcisi oldum bilirsin hiç huyum değildir :D ama takip ediyorum işte.. :D çokta eğlenceli geçiyor hergün bakıyorum yeni bişey yazmışmı acaba diye :D bende senden özendim blog açtım kendime ama amacım farklı yazdığım programları tanıtmak amacıyla =)

    YanıtlaSil