sağtık

AYVAYI YEDIN SULUMAN

Ay vallahi billahi yazmazsam çatlarım,sakız gibi çiğneyip durdun be kadın yeter bırak şu diziyi izleme sen de,diyecekseniz,sonsuza kadar susun layyn...


Geçen hafta Topkapı Sarayı'ndaydım aman allahım o ne kalabalık,insanlar bilet kuyruğunda,kuyruk beşyüz metre.Müze kart almazsan olacağı budur salaklaaaaar,diye nanik yapıp kartımızla içeri girdik ama Harem'e yetişemedik,kapandı...dörtte kapatıyorlar.Neyse ki dizi en azından iç turizmi arttırdı,gelen geçen herkesin ağzından bir Hürrem,bir Hasbahçe,bir Has Oda lakırdısı duymak mümkündü.
Dizide bizim evin yemek masasından az daha hallice olarak gösterilen göt kadar mutfak var ya,işte o mutfağın gerçeğini sarayda gördüğünüzde ağzınız açık kalıyor.Günde 6bin kişiye yemek çıkarmış zamanında,öyle bir mutfak hayal edin.Ben diyim Forumİstanbul,siz diyin TTArena...ama gel gör ki dizide,padişahın savaş çadırından bile daha küçük.O nasıl mutfak tezgahı lan,bizim mahalle kasabının bile et tezgahı ondan büyük yemin ederim.

Neyse neyse,bu geceki Hürrem'in zehirlenmesine ayrılan bölüm beni orta yerimden,kalbimin en hassas noktalarından yaraladı.

HÜRREM? YARATIĞA MI HAMİLESİN BACIM?
Kardeşim o nasıl hayvani  bir ayva tatlısı yeme biçimidir,kadın ayıp ayıp sen Harem terbiyesi almış bir kölesin,üstelik hünkarın huzurunda,elinle on parmağınla,savaştan mı çıktın.Ben diil,çoçuk istiooor diyosun da,içindeki çocuk korkarım alien falan herhalde senin.Geçen hafta buldurcuk çekmişti canın,bu hafta tatlı geldi ,aman biraz daha çok tatlı yiyeyim diye nerdeyse gidip tüm yediklerini kusup öyle oturucaktın sininin başına.

Ayrıca üç dört ayda tosuncuk gibi büyüyen karnından zaten şüphelenmiştim,anlaşıldı ki orda aslında bebek değil,resmen göbek var.Kadın yemiş yemiş,zçamamış,belli.Yoksa dört beş aylık hamilelikte böyle karın mı olur diyordum ben de.

Gece zehirlenip ateşler içinde ölmesi beklenen kadın sabah uyanır uyanmaz-soyunda bir ayılık var kesin-ballı kaymaklı incire nasıl yumuldu öyle,tövbe tövbeee...ben padişah olsam o karının o yemesini gördükten sonra,dakika sektirmeden ikinci bir sefere çıkma bahanesiyle,kalan yıllarımı Avrupa'nın en uzak köşesinde geçirir,bir daha da Hürrem adını duymayayım diye emirler salardım.

BOŞAN DA SEMERİNİ YE...
İnsan azcık midesinden sıkıntılı olur,iştahsız olur,bulantısı falan olur yahu.
Neyse onu da geçtim,ülen madem zehirli bir şeyi bir sıvıya atınca sıvı kararıyormuş,hani Pargalı ile Sümbül deneysel çalışma yaptılar ya,e ne demeye sarayda tadımcı başı falan çalıştırıyorsunuz,atın her bi şeyi o sıvıya olsun bitsin.
Hem o ne zehiriymiş anlamadım,Mahidevran'ın antidepresanı,niye dozu aşınca zehir oluyor?
En fazla kafası güzel olur ya da derin uykuya dalar,ya da kusar kendiliğinden.
Zehir ne yaaa?

(Ha bu arada,Hürrem'in kendinden geçmiş vaziyette iken kendi anadilinde değil de Türkçe olarak sayıklaması da pek çok kişinin dilinde espri konusu olmaya başlamış bile)

Ülen sarayda padişahın sofrasına zehirli eyyvuaaa tatlısı geliyor,gözdesi zehirleniyor,Pargalı dizmiş mutfak çalışanlarını karşısına,sanki mutfakta fare görmüş de tez yakalansın diye aşçıları azarlıyor.
Hoop Pargalı,sen manyak mısın lan?
O devirde sorgusuz sualsiz,kapıdaki bekçiden,mutfaktaki hamam böceklerine kadar kim varsa tümünün kellesi giderdi.Ne sorgusu lan?

Şeker Ağa nasıl yırttı,o niye zindandan kurtuldu bilinmez.Kadın olaydı keşke,Pargalı'dan güzel bi dayak yerdi,ama olmadı işte...Pargalı'nın ski,erkeklere kalkamıyor...Tırsak puşt.

İBRAHİM'LER KADIN DÖVERLER
Adı İbrahim olanlar,kadın dövme konusunda genetik mirasa sahipler galiba.
Ulan romantik kemanlar çalıp,bahçelerde gizli mektuplar veren ince ruhlu Parga'lının da içinde bir canavar varmış.Hürrem'den sonra içinde canavar besleyen ikinci karakter oldu dizideki.

Herif kadın düşmanı,bunu  artık anladık.
Geçen haftalarda Ayşe Hatun'a ayar vermişti,bu hafta Nigar Kalfa'yı kum torbası gibi duvara çaldı,Gülşah'a resmen yumruk indirdi.Tamam dedim,şimdi bu hışımla gidip Mahidevran'ın kıçına da kızgın maşa sokacak.Ama nerdeeee?Onunla da işbirliği yaptı,kancık.

Ulan erkekleri karşına dizip azar eyliyorsun,kadınlara gelince duvardan duvara vuruyorsun,elleri kırılasıca İbo.
Makbul olan lakabın,Hürrem'in intikamıyla ölüp gidecek ve Maktul olarak anılmana sebep olacak,kadın düşmanı pezemek.Oh olsun lan sana.(yazar burda kendisini iyice kaptırma sanatını gösteriyor)
Sen yarın öbür gün Hatice'yi de kemanın yayıyla döversin lan.

-Hatçaaa laaan..
-Ne var lan ayııı
-Bak doğru konuş kıçına girer bu keman yayı.

GÜLŞAH DEĞİL,HERKÜL
Pargalı'dan yumruğu yiyince bülbül gibi öten Gülşah, o suç ortağı olan cariyeyi tek başına boğup tek başına tavana asan Gülşah mı şimdi yani?

Lan kadın,sen o haltı tek başına yapabildiysen,demek ki sende Herkül kuvveti var,bi döner tekme çakamadın mı Pargalı'ya? 
Sendeki kas gücünü bakılırsa,sen Sülüman'ı bilem Matrak oyununda yere sererdin halbuki.

KIRIK TÜRKÇE

Hürrem'le aynı köyden köle getirilen Maria bile dümdüz Türkçe konuşmayı öğrendi,demiş ekşi sözlük.Vallahi doğru lan,Maria bile şakır şakır Türkçe konuşuyor,Hürrem hala Sümbül'e Süklüm diyor.
Şu kadını kimse karşısına alıp da ,bak kızım,Mahidevran bile kocasına Hünkarım diyor,sen ona öyle kanişine seslenir gibi Sülüman diyemezsin,desen bile Süleyman de yahu,demiycek mi?

Dizide kırık Türkçe konuşan bir başkası daha var.
Macar Kralı Layoş,(bu da ibne adı gibi ha) 
Bu herif neden Türkçe konuşuyor?
Buna feci taktım arkadaş.
Hadi diyelim ki biz seyirciler ne dediğini anlayalım diye Türkçe veriliyor konuşması...
Onu anlarız da,niye kırık Türkçe ulan?
Ya adam gibi Macarca konuş,altyazı geçsin,
Ya da adam gibi Türkçe konuş...


MİLADİ TAKVİM
Yazıcı,yanlış hatırlamıyorsam,1512 falan dedi yahu.
O devirde,Osmanlı,hicri değil ,miladi takvim kullanıyormuş bakın ey ahali,bir şey daha öğrendik.
Bütün harem kadınlarının saçlarına bakarak,Osmanlı'ya saç maşasının 16.yüzyılda girmiş bulunduğu sırrına erdikten sonra,bunu da artık öğrendik.

Ha bu arada,hekimbaşı hekimbaşı gel dötümü kaşı,hekimbaşılık kavramı da o dönemde öyle değildi bilen bilir.Hatun hem jinekolog,hem psikiyatr(Mahidevran'a passiflora yollamış ya) hem de acil servis uzmanı,ağzına bakıp zehirlendiğini anlayıverdi.Elini sokup kusturacağına,iki saat koynundan çıkarttığı şişeyi Hürrem'e koklatıp kusmasını bekledi.Koynundan çıkarttığına göre ter kokuyordu heralde,Hürrem de terin kokusunu alınca,kusuverdi.
Ben Mahidevran olsam,önce o Hekimbaşı olacak yellozu öldürtürüm,valla bak.Mahidevran yıkıyor,kadın yapıyor.
İyi ki Hürrem kusarken,"Sülümaaann...azcık daha datlu getüüür,kusunca karnımda yer açıldı,şehzadem istiyooooğğğ' demedi ha.
Sülüman'ın kusmuğu görünce tiksinmesi de çok komikti.Öyle bir baktı ki,kadın ağız yoluyla kaka yaptı falan sandım.

Sen savaş meydanında önüne gelenin boğazına kılıcı daya,yerden gayzer fışkırır gibi gavur kanını fışkırt,miden bulanmasın da ,sevdiceğinin datlu ayva kusmuğundan tiksin ha...olacak şey mi lan?

Böggghhhkkk ,allah belanı versin Hürrem,öğlen yediklerin de çıktı buraya,yirmidört saat yemek mi yedin sen,hayvan,falan demesini bekledim boşuna.

Sonuç itibariyle,hem Hürrem'in,hem Sülüman'ın hem de dizinin tümden ayvayı yediği bir bölümdü.Yakında Pargalı canavarıyla evlenecek olan Hatice'nin de ayvayı yemiş olacağını da artık anladık

Tamam hepsi bu kadar işte,dağılın!!!






6 yorum:

  1. ben hürremin karnını görünce bikaç bölüm kaçırdığımı sandım,geçen bölümde osmanlı usulu hamilelik tespiti yapan jınekolog hekimbaşı teyze keşif çalışması yapan maden mühendisleri gibi bir gömüldü sonra müdjeyle gömüldüğü yerden çıktığı için-bu kadar kısa sürede 17 aylık hamile karnıyla dolaşan hürremi görünce şok oldum,insan hamile kalmaktan tiksinir o nasıl bir karın o nasıl bir gebelik göğüse kadar enteresan bir şişlik..ben sülümanın yerinde olsam doğumdan önce huzuruma çıkmasını yasaklardım,insan kadından tiksinir..
    ayrıca padişahın kusan sultanına bu kadar aşağılayıcı tarzda bakması beni bile izlerken çok müteessir etti:))o nasıl bir rezilliktir öyle,insan umumi tuvalette o kadar yüzünü buruşturmuyor:))

    sonra gülşah kızı yastıkla boğarken alaaddinin sihirli lambasına benzer bişey kızın nefessiz kalmalarıyla eş zamanlı olarak titriyor,lamba alevi adeta can çekişiyor..filme bir egzantiriklik katmaya çalışıldığını varsayarak düşüncem ama egzantirik yön katana kadar film baştan aşağı yanlışlarla dolu..
    bişey var eğlenceli bir dizi kabul etmek lazım:))

    ha bu arada sizi perwoll aratırken buldum:PPperwoll pembe sihir:PP

    YanıtlaSil
  2. @Allımorlu;
    muhahahahahah....senin yorumu okurken,kendim bu postu yazarken güldüğümden daha fazla güldüm layyn.17 aylık hamile'ye yarıldım resmen.
    Sonradan düşündüm ki Hürrem demek ki ağzından resmen sçmış ki Hünkar o derece tiksiniyor.Sözde kadıncağızın içindeki zehirin atığına bakıp tiksiniyor ama o zehir o kadının yemek borusunu hiç tahrip etmeden,sabaha ballı inciri çatır çutur yedirtiyor,pessss.
    Lamba olayı da sözde hayatın sona ermesi metaforu olarak kullanılmış,hahahah,kçımın metaforu,sinema okuduk olm biz,kıçıkırık bir cariyenin ölümü için metafor mu kullanılır laaayyyn...ay bak yine asabileştim gidip passifloramı içiiim...
    Bu arada yorumlarını eksik etme,çok güldürüyorsun beni...

    YanıtlaSil
  3. Dağılmıyorum işte!gitmiyorum işte!Ya kırdın geçirdin beni.Diziyi zaten çok izlemiyordum,kusmuk falan dedin.tiksindim yaa!Bu ne!Kitabını okuyun,kusmuk,metafor falan yok.Rahat edersiniz.

    YanıtlaSil
  4. @Limoncuum;
    En güzel yorum senden geldi vallahi...Açarsın tarih kitabını,ne kusmuk var ne kan...ohhh miss......de.....yine de diziyi izlemek acayip eğlenceli bu konuda hakkını yememek lazım...post için malzeme çıkıyor bize ne güzel.

    YanıtlaSil
  5. helal valla, şu hürrem karısının ayva tatlısına, bala kaymağa giriştiği sahnelerde terliği televizyona fırlatasım geldi yeminlen. Fallik resmen elektrikli süpürge gibi hüpürdete şapırdata, arka ayakları dahil çanağa soka soka yedi, sülüman da gık demedi. Evropadan medeniyet alacakmışız bide, pekkk yemişim ben onların medeniyetini, zaten tuvaleti de bizden öğrendiler şeklinde gider bu muhabbet:))

    YanıtlaSil
  6. @sanitabant;
    Tuvalet mevzuunda yazmıştım önceki postlarımdan birinde zaten...Binmeyeceğim O zaman Makinasına,başlıklı bir yazıda...Fallik'e takıldım ben ve çok güldüm...

    YanıtlaSil