sağtık

DONEKLERIN PADISAHI

Eveeet,geleneksel Çarşamba Gecesi Osmanlı Tarihi dersimizi yine almış bulunuyoruz.

Bu akşam Hürrem'in doğum yaptığı bölümü izledik ve NELER ÖĞRENDİK konulu ev ödevimizi de yapıyoruz.

*Hürrem Sultan'ın önceki bölümlerde  neden öyle ayı gibi yemek yediğini öğrendik.

Demek gerçekten de yaratık doğuracakmış kadın,yoksa bir insan evladı normal bir yavru doğururken o biçimde bağıramaz.
Şehzade Mehmet'in ilerde shrek olabilme ihtimalinden korkuyorum.
.

*Harem'in sahiden de sahipsiz,Ali Baba'nın çiftliği olduğunu öğrendik...Hürrem dayak yiyor,kimse yok,yerlerde sürünerek doğum yapıyor,koridorlarda bir allahın kulu yok.İbrahim,hünkarın kadını ile koridorlarda işler çeviriyor,kimse yok.


*Mahidevran'ın o gün giyeceği kıyafetin,Hürrem'in rüyasına  bir gece önceden birebir girebileceğini ,Hürrem'e her şeyin ayan olabildiğini öğrendik.

*Hürrem'in Sultan Sülayman'ı aslında sarayın kapıcısı zannettiğini öğrendik.Koridorlarda,orda burda her canı istediğinde sülümaaaaaan diye bağırabiliyor..Birisi ona adamın padişah olduğunu hatırlatsın lan.

*Haremde kadınların geceleri,gecelikle değil,Hürrem'inki gibi mavi abiye gece elbisesiyle uykuya yattıklarını öğrendik.Hamile kadınların da yatağa sağdan soldan değil doğruca ayak ucundan inip çıkabildiklerini,böylece bir çeşit işkenceye maruz bırakılarak bebelerini düşürmeleri için her türlü şartın hazırlandığını öğrendik.

*Haremde hamile cariyeleri,gece acıkmaları susamaları gibi ihtimallerin hiç umursanmadığını,gece susayan hamile gözdenin su almak için sarayın koridorlarını arşınlamak zorunda kaldığını,kapısında bir tane nöbetçinin ya da muhafızın bile tutulmadığını,

*Sürekli geceleri başına bir iş gelen Hürrem yüzünden,hekim kadının gece uykularının haram olduğunu,zehirlese zehirlese Hürrem'i hekim kadının bu yüzden zehirleyebileceğini,

*Habire her fırsatta etrafa altın saçılan sarayda,Valide Sultan'ın şerbet-lokma dağıtılması emrini verirken,Hiç bir masraftan kaçmayın demesi üzerine,şerbetle lokma'nın altından daha pahalı bir şey olduğunu ,öğrendik.

*Osmanlı'da kapı çalma adeti diye bir şey yokmuş herkes dangır dungur istediği yere girebiliyormuş onu öğrendik.Allahtan tuvaletler falan odanın içinde ,ortasında değilmiş.
-Aaaaa Hürrem naapıyorsun?
-Ben çok yedi,şimdi sıçmak...içimdeki şehzade sıçıyor ben diiil!!

*Padişah'ın halvete girdiği yatak odasında,vezirleriyle,paşalarıyla görüşme yapabildiğini,hatta yatakodasında onlara şerbet ikram edebildiğini öğrendik.Nasıl bir fantaziyse.

*İtalyanca ve Rusca konuşabilen İbrahim'in,o kadar dili ezberleyebildiği halde,tek bir keman parçasından başka parça çalamadığını öğrendik.Ezik!
Osmanlı bu yüzden batmış olabilir,bu rutin müziği dinleyen her padişah,skerim böyle imparatorluğu deyip devlet işlerini boşlamış olabilir.

*Şehzade Mustafa,kumral beyaz tenli ana babadan doğmuş esmer çocuk ünvanını bu kez de sarışın baba -kızıl anadan doğan kara saçlı Şehzade Mehmet ile paylaştı,Osmanlı bebeleri ana babanın genetiğine bakmaksızın kara yağız doğuyorlarmış bunu öğrendik.(Bebek çok güzeldi bu arada)

*Hürrem'le aynı köyden geldiği halde Hürrem'den daha çabuk kusursuz türkçe öğrenen Maria'nın,yani Gülnihal'in çok talihsiz bir hatun olduğunu öğrendik,şöyle ki;

Padişah'ın koynuna giren kadın,ayrı odaya,gözdeler odasına alınır sanıyorduk ama söz konusu Hürrem'in hizmetçisi olunca alınmıyormuş,saray kuralları ihlal ediliveriyormuş. 

(Ayrıca,Hürrem'in sofrasında on parmağıyla dalacağı balığı önce Gülnihal tadıyor,geberirse o gebersin diye...

Gülnihal'in suçu ne?)

*Karnın neden şiş,ne yedin ,diye soran Şehzade Mustafa'nın Hürrem'in karnının ne kadar da anormal şiştiğini farkeden saraydaki tek canlı olduğunu öğrendik.

*Süleyman'ın bir çeşit horoz gibi,
Ben  önüme getirileni sker geçerim,gerisine bakmam,sloganıyla yaşadığını öğrendik.

*Pargalı'nın ,hasodabaşılık yanında aynı zamanda sarayın haspezevengi olduğunu,Ruh esintisi'nin tarihten bu güne değişim geçirerek Rus esintisi haline gelebildiğini,erkek dna'sındaki Rus düşkünlüğünün Osmanlı'dan miras olduğunu öğrendik.



*İbrahim'in ,etrafındaki kadınlara sürekli bağırıp çağırmasının hatta dövmesinin altındaki psikolojinin,kadınsızlıktan kafayı yemek üzere olabilitesi olduğunu öğrendik.Padişaha şapır şupur,İbrahim kapı önünde,ya rabbi şükür...yazık.

*Rodos'tan İtalyanca olarak gönderilmiş mektubu,Rodoslu o soylunun katibine Türkçe konuşarak yazdırdığını öğrendik.Herkes Türkmüş ne güzeeeeel.

*Rodoslu ile yazışılan  mektupların mail hızıyla gidip geldiği bir dönemmiş o dönem,msn'de yazışsan bu kadar çabuk cevap gelmezama o dönemde aradan haftalar,aylar geçmesi gerekirken,bir iki günlük süreçte bu mektuplaşmanın yapılabildiğini öğrendik.

*Halvetten çıkan padişahın cenabet cenabet oğlunun kulağına ezan okumasına bakarak,o dönemde padişahların ellerini duvara vurup sadece teyemmüm ettiklerini öğrendik,yoksa o kısacık sürede araya bir hamam sıkıştırmak zinhar mümkün değildir.

*Kıytırık cariyeler,doğum yapınca,valide sultanlara oğlumu kaçırdınız diye çemkirebiliyorlarmış bunu öğrendik.

*Belgradı falan fethettiler de kime ne yararı oldu;Saray'ın mutfağında hala  gelişme yok,gerçekte  günde altı bin kişiye yemek çıkan sarayın mutfağı hala üç çalışanlı ofis mutfağı gibi...yakında bir kettle ve mikser görürsek hiç şaşırmayalım hatta belki orası home office'dir ve home office Osmanlı'dan dünyaya yayılmıştır bunu öğrendik.

*Sultan Sülüman'ın beğendiği her şeye ALAAAĞĞ diye tepki verdiğini öğrendik.Adam,yeni karı bulunca eskisine yaptığı yüzüğü onun gözüne baka baka yeniye hediye ettiydi,şimdi de ilk oğlunu unutup ikinciyi padişah olarak görme hevesine girdi.Gülnihal'i görünce de Hürrem'i sitttiretmişti...Sülüman,döneklerin padişahıymış bunu öğrendik.Alaaağ,alağğğ!

*Hürrem Sultan,bebeğini,memesinden değil OMUZUNDAN emziriyormuş,öğrendik.Belki de meme ucu boynunda falandı kimbilir.

*Koca Osmanlı'nın mutfağı,aşçıbaşının iki buçuk metrekarelik pazarda bir aşağı biryukarı dolanıp alışveriş etmesiyle doluyormuş,onca erzak öyle geliyormuş bunu öğrendik.
Tüccarlar her hafta düzenli olarak atlarına,katırlarına koydukları belli miktarda erzakı mutfak önünde sayım yaptırdıktan sonra teslim etmiyorlarmış aslında.
Haftaya Şeker Ağa elinde migros poşetiyle falan gezer bak demedi demeyin.Üzerine de OS-GROS yazarlar mıymış?!!!




14 yorum:

  1. Bu dizi gerçeklerden uzak.. Beni heyecanlandırmıyor..

    YanıtlaSil
  2. yarıldım gülmekten ahahahahaha:D

    YanıtlaSil
  3. ahahah bu haftaki bölümü izlememiştim lakin sayende eksiğimi tamamladım:)
    ya pargalıya yüklenmeyin, tek şarkı da bilse, hasodapezosu da olsa neticede o okan yalabık yaaa:)))

    YanıtlaSil
  4. @profösör,
    valla ne yalan söyliyim her ne kadar gerçeklerden uzak muzak da olsa,ayrıntıların tarihi gerçeklerle hiç bir alakası olmasa bile ben dizinin resmen tiryakisiyim ...hatta artık izleyip yeni postuma ne malzeme çıkacak hevesiyle bekliyorum her hafta.

    YanıtlaSil
  5. @kurabie;
    Nerelerdesin ne zamandır sesin soluğun çıkmıyor miirim?Yüzünde güller açtırdıysak ne mutlu bize.

    YanıtlaSil
  6. @sanitabant;
    okan yalabık sahiden de prodüksiyondaki pek çok kişiden çok daha oturmuş rolüne...amma işte senaristleri de eleştirmeden yapamıyor insan.Zaten ben okan'a heeç bişi demedim bak benim sıhıntım Pargalı ile :)))

    YanıtlaSil
  7. Diziyi sayende izlemiyorum okuyorum. Öyle bir yazıyorsun ki okuması diziyi izlemekten daha heyecan verici :))

    YanıtlaSil
  8. @AKATRIEL;
    Seninkisi gibi yorumlar da benim için yazmaktan daha heyecan verici...teşekkürlerimi yolluyorum

    YanıtlaSil
  9. arada sırada denk geldiğim yerden izliyorum bu diziyi,fanı çok biliyorum ama osmanlı için bu kadar yüksek bütçeli bir dizide konuların daha iyi işlenmesini ve hataların bu kadar bariz ve komik olmamasını dilerdim dogrusu

    YanıtlaSil
  10. @Rebelciğim,sanırım en güzel yorum senden geldi...

    YanıtlaSil
  11. hehe çok güzel olmuş ellerine sağlık..

    bu arada herkesi ve bloğ sahibesinide bloğuma beklerim..

    http://sutlugofret.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. :))) geç buldum kaybetmem, okurken krize girdim, evde geyiğini çevirdiğimiz şeyleri çok hoş yazmışsın:)) kalemine sağlık. sevgiler

    YanıtlaSil
  13. @birdy;
    hoş geldin...bu akşam yeni bölüm var bakalım bana yine ne malzeme çıkacak,takipte olun..sevgiler.

    YanıtlaSil