sağtık

ÜŞÜYORUM O HALDE VARIM

Bin yılın sıcağını sağ salim atlattık..

Klimalı ortamlarda yaşayamayan organizmam,neyse ki vantilatör püf- püf'üne kötü tepki vermedi,hissedilen 53 derece sıcaklıkları onun sayesinde savdık.

Gece uyuyamamalar,günde iki hatta üç kez girilen soğuk duşları falan saymazsak,sağ salim diyebiliriz işte.

Şimdi okyanusun ortasındaki akıntı,(nedir allahım bu AKINTI'lardan çektiğimiz kadınlar olarak) kafası mı kızmış noolmuşsa,her zamanki gidişinin tersine bir gidişata girmiş,kelebek etkisi nedeniyle bin yılın soğuğuna hazırlanacakmışız.

BİN YILIN SOĞUĞU!

Of of of...afilli bir roman ismi gibi duruyor.

"Yazar Orhan Pamuk,Bin Yılın Soğuğu adlı eseriyle,Kar adlı soğuktan döt donduran romanının yakaladığı başarı grafiğine inat,okuyucu rekorları kırıyor."

Kış çocuğuyum ben.(küfür gibi oldu ama..) Kışın doğmuşum.

Yani annemle babam,Şubat soğuğunda bir gece,sıcak yataklarında rahat durmamışlar,sonuç olarak da yine bir Kasım soğuğunda beni çıkartmışlar.

Kış her yönden üremeye de katkılı yani. Kışı seviyorum belki bu yüzden.Gerçi sonbahar ayı sayılıyor teknik olarak ama,İstanbul'da Ekim'den sonrası kış...Hatta Ağustos'un onbeşinden sonrası kış. Sonbahar deyince de söylemezsem çatlarım şimdi,ilk bahar var,son bahar var...bişeyin ilki ve sonu olması için ortada eksik bir tane kalmıyor mu?İlkbahar,bahar,sonbahar olması gerekirken mantıken...lki var,sonu da var ama ortası yok bir mevsim.

Neyse neyse. Cümle uzatma konusunda Elif Şafak da,Orhan Pamuk da elime su dökemez,onu biliyorum.Mevzuya dönelim.

Şimdi üstün zekalı yazarınız bir konuya dikkatinizi çekicek,harbi lan benim hiç aklıma gelmemişti daha önce diyceksiniz yine,kamu hizmetimi,iyiliğimi unutmayın,çakallaaaaaar!

Hiç düşündünüz mü,soğuk ülkelerin tamamı gelişmiş ülkeler!

Nerde sefalet var,nerde gelişmemişlik nerde açlık nerde fakirlik,orda sıcak var,yaz var,cızzz cızzz diye hiç susmayan ağustos böcekleri var,vızz vızzz diye habire uçuşan sivrisinekler var.

SOĞUĞUN ZEKASI VAR

Avrupa,kültürel gelişmede dünyanın markasıdır,hem sosyal,hem kültürel alanda bir numaradır,kimse itiraz edemez.Sanayi ve para konusunda Amerika tamamdır da,gelişmişlikte kültürü,zihinsel yapıyı,sosyal ve bireysel gelişmeyi (bakın isteyince ne kadar ciddi konuşabiliyorum ehehehühe) baz alınca,Avrupa'dır,Rusya'dır,Kanada'dır.

Kanıt için,dünyaya iz bırakmış edebiyatçıları,bestecileri,ressamları falan düşünün,beni yormayın. İngiliz edebiyatı,Rus edebiyatı,Fransız edebiyatı falan diye bir şey var mesela... Uzun lafın kısası,ülkeler ne kadar soğuksa,o kadar kültürel ve toplumsal gelişme sergilemiş.

Siz hiç Brezilyalı ünlü besteci ,Afrikalı ünlü heykeltraş,Iraklı meşhur yazar falan hatırlıyor musunuz?

Rönesans dönemi,Aydınlanma çağı,Reformlar hep Avrupa'dan kaynaklanarak yayılmış.

Niye?

Avrupa soğuk! Kanada soğuk,Rusya soğuk. Yaşamsal kaliteyi etkileyecek kadar soğuk coğraflalarda ise fazla bir şey çıkamamış tabii doğal olarak.Soğuğun da dozu önemli demek ki.

Avrupa hayranlığım falan yok,baştan adını koyalım. Fakat hayran değilim diye de bir coğrafyanın gerçeklerini görmezden gelemem ama. (Görmezden geldim diye Avrupa bana küsermiş,kahrolurmuş falan :) )

Kompozisyonumuzun sonuç bölümüüüüü: Soğuk,insan beynini güzel çalıştırıyor kardeşim. Ben önermemi yapayım,gerisini siz düşünün istiyorum.(Yazar,burada da tembelleştirme,okuyucuyu bayma sanatını sergiliyor) Soğuk mevsimlerde doğan arkadaşlarımı düşünüyorum,hepsi zeki ülen...

Önermemi ispatlar mı bilmiyorum ama tesadüfse bile ilginç yani. (Yazar burada da,kendisi de soğuk mevsimde doğduğundan,kendinin de zeki olduğunu ispatlamaya çalışıyor.Yersen) Zaten kışı seviyorum diye yazmıştım ya yukarıda...

[offf bu yazı nereye gidiyor böyle toparlayamıyorum kombiyi fazla açtım sanırım sıcaktan kültürel ve zihinsel boyutum etkilendi bak,cümleleri toparlayamıyorum,dur gidip buzdolabına dayayayım kendimi,zihnim toparlansın.]

ÜŞÜMEYİ SEVİYORSAK NEDENİ VAR

Hah,evet yazmıştım ya yukarıda. Üşümeyi bile sevdiğimi farkettim. Bir battaniyenin altına girip,ailemle film seyretmeyi,soğukta üşüyüp bir kafeye kendimizi atıp sıcak kahve,sahlep içmeyi,atkılara berelere sarınmayı,sıcacık yünün hafif parfümle bulanmış kokusunu burnuma dolamayı seviyorum. Sıcaktan kaçış yok.

Kat kat giyinip soğuktan korunabiliyorsun,ama soyunarak sıcağı etkisiz hale getiremiyorsun.Yani kıyafetler,sıcak havada kurtarıcın olamıyor ki üstündekileri çıkardıkça serinleyesin. Varsa yoksa klima.

Ama tarihsel olarak bakın olaya,elektrik yok,klima yok,vantilatör yok.İnsanlar eğer hep filmlerdeki gibi serinlemişse,kleopatranın köle yelpaze sallayıcılarıyla ne kadar serinleyebilir? Kendini denizin havuzun soğuk sularına atmak diye bir şey de yok.

Zavallı tarih!

Ama ateş hep var...yün,deri,post falan çoktaaan keşfedilmiş soğuktan korunmak için.Soğukla başetmesini becerebilen bir canlı türü olmuş hep insanoğlu.

Ama sıcak feci,sıcak yangın demek,sıcak tansiyon demek,sıcak vücut dengesinin hastalığa doğru yolculuğu demek,kuraklık demek,toprağın kuruması açlık demek.

Hay ya rabbim yine dağıldı konu.

Uzun lafın kısası,soğuğu seviyorum,çok da şirin geliyor işte.Hem kış demek,sinema,tiyatro,dumanı tüten kahveler eşliğinde arkadaş evlerinde sohbet,çay bardağına avucunu dayayarak ısıtmaya çalışmak,akşam yemeğinden sonra battaniyeyi üstüne çekerek film izlemek falan demek.Yılbaşı demek,sömestr tatili demek,kartopu falan demek....öfff ev harbiden çok sıcak ve beynim durdu...

Hadi ben önermemi yaptım,neymiş,soğuk beyni çalıştırır,toplumları daha medeni yapar,kültürü geliştirir falanmış...hadi bu kadar,bye.

3 yorum:

  1. Sevgilerimi ve saygılarımı göndermek için geldim...Seni öpüp gidiyoruum..

    YanıtlaSil
  2. Sarı böceğim gelmiş,ben de onu öpüp öyle uğurluyorum...

    YanıtlaSil
  3. Yazılarına bir defa bulaşınca,ardarda birkaç tane okumadan gidemiyorum.Nasıl olduysa son derece tesadüfi bir şekilde buldum blogunu ve iyi ki buldum hemen sık kullanılanlara ekledim bile.Ne kadar akıcı,ne kadar eğlenceli yazdığının farkında mısın?Kafan çalışıyor,hem de feci çalışıyor bu kesin.
    Perihan Maden,Gülse Birsel tadında yazıyorsun ama seninkilerde daha bir samimiyet ve daha bir doğallık buldum.
    Sıkı takipçinim.

    YanıtlaSil