sağtık

DENİZANASI DEMİŞKEN...

Hazır Edep konulu yazımda,Denizanalarından sözetmişken,şurda kısacık bir amme hizmeti yapmadan gitmeyeyim dedim. Bu yaz,ülkedeki pek çok sahile,bilim insanlarımızın henüz nedenini tam olarak kestiremediği ancak uluslararası taşıma yapan tankerlerin balast sularıyla taşınarak sığ sularımıza kadar ulaştığını tahmin ettiği mavi denizanaları sardı. Biz bu yıl Saroz körfezinde tamamladık yaz tatilimizi. Denizden yandım anam diye çıkan çıkanaydı. Sabah havlumuzu serdiğimiz andan,güneş batana kadar,yüzlerce insan,denizanası taşıdı kıyıya. Maviler çoğunluklu olmakla beraber kahverengi olanlar da vardı. Bunlar öldürücü değil. Ama yüzerken kollarındaki zehirli bölgeye temas ettiyseniz,cayır cayır yanmaya hazır olun.Hem yanıyor,hem kaşınıyor.Cildinizin hassasiyetine göre de süresi bir saat ile bir gün arasında değişiyor bu yanmanın.Üstelik o bölgeniz kıpkırmızı oluyor. Önceki yıllarda oğluma da çarpmıştı,tecrübem var bu konuda,hatta plajda oğlum ve eşimle,pek çok denizanasızedeye tavsiye ilkyardımında bulunduk. Bir önemli konu da,denizanasının çarpması şart değil,çok yakınınızdan geçiyorsa,bacaklarındaki zehirli salgı,suya bıraktığı o zehirli salgı gelip sizi yine bulabiliyor. Birinci kuralınız,asla tatlı su değdirmemek. İmkan varsa,deniz suyunu bir kapla,kaldığınız yere taşıyın,dayanabileceğiniz bir ısıya gelene kadar ısıtın ve bununla çarpma bölgenizi yıkamaya hazır olun. Ama yıkamadan önce ilk yapmanız gereken,kredi kartı gibi sert ve cildi kesmeyecek bir şeyle,çarpılan bölgenizin üzerini kazımak.Burdaki denizanası bacakları kalıntılarını kazıdıktan sonra (kum ile ovalamak da bir tür kazıma işlemi olabilir ama elleri kızarık bölgeye değdirmeyin bulaşmasın) ılıtılmış deniz suyuyla yıkayın. Daha sonra,alkol veya mavi ispirto sürebilirsiniz.Her ikisi de yoksa,votka,cin vs.içkinizdeki alkol de işinizi görür.Hiç biri yoksa,amonyak veya sirke kullanın. Yıkamanız da bittiyse,üzerine biraz buz torbası gezdirip,sonra anestol gibi uyuşturucu bir pomat sürebilirsiniz. Asla tatlı su değdirmek yok ,unutmayın. Bir de denizanalarını düşman olarak görmeyin,unutmayın denizler onların mekanı,onun yaşam alanına giren birnevi saldıran asıl bizleriz. Geçmiş olsun.!

2 yorum:

  1. birgül akyar9 Temmuz 2010 10:16

    tulişimmm her ewe lazımsın pratik tulişim her konuda mutlaka bi bilgin oluyo...ve bizlerle de paylaşıosun bildiklerini teşekkürler bana yeniden hayatı öğreten hayatı sewdiren kadınnn:)çokkk özzledim senii hoşgeldin bitanemm buarada yarın 10.07.2010 cumartesi programımda ne sorsam dinleyicilerime? öpüldün en kocamanından muucccksss:)

    YanıtlaSil
  2. Birgül'cüm,facebookta özel mesajda da yazmıştım ya sana,daha önce sormadıysan,bir tatili ne burnunuzdan getirir veya tatilinizi ne mahvedebilir,şeklinde bir soru olabilir...Ya da yine tatil sezonu olduğundan,en çılgın tatil hayaliniz nedir de olabilir...

    YanıtlaSil